Poznate najbolj osnovne razlike med vsemi vrstami tiska? Veste katera tehnika bo najboljša in cenovno najustreznejša za izpolnitev vaših želja? Za lažje odločanje smo vam pripravili manjši predogled najbolj popularnih tehnik

Tehnologije tiska

Kako pomembno je poznati različne tehnologije tiskanja? Veste kakšne so razlike? Veste katere tehnike in kakšna tehnologija sploh obstaja? Kako je to pomembno za vaše želje in naročila?

Ker pri nas verjamemo v transparentnost in želimo našim strankam ter naročnikom predati čim bolj celovit izdelek, smo se odločili, da zapišemo nekaj informacij o tehnikah in tehnologiji različnih tiskov, s pomočjo katerih lahko lažje določite vaše želje in potrebe.

Seveda pa lahko tudi 100 % zaupate našim strokovnjakom, ki to znanje uporabljajo na dnevni bazi.

 

''Offset'' tisk

Najbolj uporabljene tehnike tiska sta offset tisk in digitalni tisk.

Offset tisk je tehnika tiska, kjer sliko nanašamo postopoma, po barvah. Sliko se najprej nanese na valjasto ploščo iz aluminija, kateri dodamo posamično barvo. Ta plošča sliko prenese na vmesni valj, ki je običajno iz gume in ta  prenese sliko na tiskovino. Vmesni gumijasti valj ščiti osnovno ploščo pred povečano obrabo in tako podaljša njeno življenjsko dobo. Pri tehniki offset tiska se na sliko nanaša vsaka od osnovnih barv posebej.

Ena najbolj pomembnih pozitivnih lastnosti offset tiska je ravno v vmesnem prenosnem valju iz gume, saj omogoča tiskanje na različne vrste tiskovin, od gladkega papirja, do grobega kartona. Ta tehnika tiska uporablja tekoče barve. Prednost tega je, da je mogoče narediti oziroma nanesti posebne barve ali barve z vizualnimi efekti, kot so bleščice, metalik barve in podobno.

Stroškovno gledano, pa je najdražji korak offset tiska ravno izdelava in priprava tiskarskih plošč, zato se poslužujemo te tehnike pri večjih količinah, kjer se strošek na količini porazdeli.

 

Digitalni tisk 

Če je offset tisk znan že več kot 100 let, je v primerjavi digitalni tisk veliko novejša tehnika. Ta tehnika tiskanja vsebuje več različnih načinov, od uporabe brizgalnih tiskalnikov do laserskih.  Pri tehniki digitalnega tiska namreč iz računalnika pošljemo sliko, oziroma njene informacije, neposredno tiskalniku v obliki digitalne datoteke, kot je na primer PDF. Tiskalnik nato v svoji tehniki nanašanja barv, v enem koraku nanese celotno sliko na tiskovino.

Seveda pa je posledično pomembno kakšna je kvaliteta slike katero tiskamo, oziroma koliko podatkov o sliki je zapisanih v digitalni datoteki, ki pošljemo tiskalniku.

Pri digitalnem tisku nam ni potrebno pripravljati tiskarskih plošč, kjer prihranimo čas in denar, zato je ta tehnika najbolj razširjena pri naročilih manjših količin.

Velika prednost digitalne tehnike v primerjavi z offset tehniko, je tudi v opciji spreminjanja slike.

Predstavljajte si, da želite na vsak letak, plakat ali katerikoli izdelek natisniti posameznikovo ime. Pri offset tisku, bi zato morali za vsako ime izdelati svojo tiskarsko ploščo, medtem ko pri digitalni tehniki enostavno naredimo spremembo slike na računalniku pred tiskom.

 

UV tisk

UV tisk je oblika digitalnega tiska, ki uporablja ultravijolično svetlobo za sušenje nanešenih barv.

Ob nanosu barve iz tiskalnika na tiskovino, tiskovino nemudoma obsije posebna luč z ultravijolično svetlobo, ki posuši barvo v trenutku. Ker se barva takoj posuši in se ne more kasneje razmazati, tako zagotavljamo bolj natančne podrobnosti tiskane slike.

 

Velikoformatni tisk

Kot iz samega imena lahko že sklepamo, je velikoformatni tisk tehnika, ki omogoča izdelavo velikoformatnih povečav do največje širine 160 cm, v visoki kvaliteti in do širine 500 cm v kvaliteti primerni za zunanje grafike. Dolžina je v obeh primerih omejena z dolžino materiala navitega na zvitku. Tiska se lahko na površine kot so mat papir, sijaj papir, umetniški papir, samolepilno folijo, cerade za zunanjo in notranjo uporabo. Končne izdelke je možno plastificirati, kaširati, razrezati.

Pri nas uporabljamo opremo, ki za izpis foto kakovosti uporablja pigmentna in ecosolventna črnila. Prednosti uporabe te opreme je zagotavljanje foto kakovosti tiska, širok barvni spekter, velika produktivna hitrost in ekološko usmerjene barve.

 

Sitotisk

Sitotisk tehnika je najbolj učinkovita tehnika prepustnega tiska. Kadar želimo, da kvalitetne, dolgo obstojne barve nimajo »plastičnega« otipa katerega pusti folija, se poslužimo sitotiska. Sitotisk je primeren za odtis zahtevnih grafičnih rešitev z več barvami, prehodi, tankimi linijami,...

Izbira materialov tiskovin je izjemno široka, saj lahko s to tehniko potiskamo od papirja, kartona, lesa, plastike, kovine, folije, stekla, blaga, usnja, umetnih tkanin ter še mnogo drugih umetnih in naravnih materialov. Prednost sitotiska je kakovost in obstojnost tiska, pri večjih količinah ugodna cena, tiskamo lahko v več barvah.  

Sita se lahko hranijo – stvar dogovora in plačila. Hranijo pa se tudi filmi – zato je ponatis cenejši, ker ni potrebna nova priprava filma

 

Lasersko graviranje

Lasersko graviranje je metoda, kot že ime sugerira, kjer uporabimo laser za spreminjanje površine ciljnega materiala. Lasersko graviranje je relativno hitra tehnika obdelave materiala, seveda pa je odvisno veliko od ciljnega materiala in željene globine gravure. Pri uporabi tehnike laserskega graviranja imamo širok izbor ciljnih materialov, od stekla, kovine, lesa, usnja, plastike,…

 

Ploskovni razrez

Ploskovni razrez je tehnika izrezovanja, kjer je cilj iz materiala izrezati poljubne oblike. To tehniko uporabljamo pri izdelovanju različnih izdelkov kot so na primer nalepke, razne tiskovine, embalaža in transportna embalaža.

 

CNC razrez

Tehnika izrezovanja CNC je tehnika, kjer v računalnik uvozimo datoteko z vsemi potrebnimi podatki, katero ta prebere in pošlje na rezalnik, kjer poteka razrez. Velika prednost pred ročno izrezanimi izdelki je seveda hitrost, natančnost in ponovljivost. V primerjavi z metodo uporabe laserja za izrezovanje ali graviranje, ima CNC prednosti in slabosti, a je tu zelo pomembno tudi kateri material izrezujemo ali graviramo, saj imajo različni materiali različne lastnosti, zato se tudi poslužujemo teh različnih tehnik.

 

Vezenje

Vezenje je ena starejših tehnik okrasitve tekstila, ki je v uporabi še danes. S sukancem oziroma sukanci lahko na skoraj katerokoli tekstilno podlago vezemo praktično vsako sliko, ki si jo zamislimo. Je tehnika, ki nam je že dolgo poznana in dodelana v detajle.